Om gravminnet

Gravminnene som er vist i vår katalog, har ornament, skrift og bronseartikler. Dette er valg vi har tatt. Men mulighetene er mange, ornament, skrift kan endres - etter eget ønske.

Modellene leveres i standard størrelser og steintype, som avbildet. Gravminnet kan produseres i en annen steintype eller størrelse mot et tillegg i prisen, vi lagerfører de fleste vanlige steinsortene.

Steinen kan ha:

 • Naturoverflate - Røff, matt naturlig overflate. Den gror gjerne til med mose og lav, og får etterhvert en naturlig patina.
 • Polert - Glatt, glansfull og fargerik overfalte. Nærmest vedlikeholdsfri ettersom den ikke blir så lett tilgrodd med mose eller lav.
 • Mattslipt - Glatt og matt (halvblank) overflate.
 • Finhugget / Prikkhamret - Ru, fint hugget, naturlig overflate. Dette brukes mest på mindre områder, som under ornament og lignende
 • Råhugget / Rått tilsatt - Grovt hugget, naturlig overflate. Brukes på kanter eller mindre områder på framsiden.
 • Sandblåst - Matt og glatt, litt ru, naturlig overflate. Brukes på bakside og kanter.
Steinens struktur og farge kan variere noe, og avvike fra katalogbildene. Dette gjelder særlig gneiser som steinsortene Hallandia og Hvit gneis. Mens labrador og granitt har et mer jevnt fargemønster og struktur.


Sikring, vedlikehold, nytt navn

Vi kan tilføye nytt navn og utføre vedlikehold av eldre gravminner. I enkelte tilfeller lønner det seg å ta gravminnet inn til fabrikken for å utføre arbeidet. Noen mindre jobber kan utføres på stedet. Vi utfører:

 • Sikring av gravminner (bolting). Oppretting og flytting.
 • Full rens av gravminnet, oppussing av eldre innskrift og ornament.
 • Hugge inn nytt navn og ornament i lakk eller bronse.
 • Omsliping av framside, med innhugging av navn og ornament.
 • Montere lykter, vaser eller bronsespurver.

Gravminnet rengjøres med lett (mildt) såpevann og en myk kost eller klut. Ved kraftigere rengjøring er høytrykksspyling er et godt alternativ, men vanskelig å utføre uten å flytte steinen. Ved hard spyling eller skrubbing kan det være lett at gullinnlegg og fargen i skriften tar skade.

Stearin, olje, talg eller sot fra fakler og brennende lys kan trekke seg inn og resultere i misfarging av steinen. Slike flekker kan være vanskelig å få bort og bruk av løsemidler kan gjøre flekken større.

Rustflekker oppstår dersom steinen innholder små biter av jernholdige bergarter eller når den smittes av rust fra metalltråd i gravkranser og lignende. Slike flekker er svært vanskelig å fjerne.


Skrift og ornament

Nedsenket skrift og ornament er sandblåst inn i steinens overflate og vanligvis lakkert. Hvit, svart, sølv eller en grå lakk er vanlig. Legger vi i gull er dette 22 karat bladgull. Ornamentikk, skrifttype og farge kan velges etter eget ønske.